En dokumentarroman om det sovjetiske menneske – der indgår i nobelprisvindende Svetlanas Aleksijevitj cyklus ”Utopiens stemmer”. I denne debutroman (fra 1985) fremlægges stærke og rystende beretninger fra kvinder, der deltog og kæmpede i 2. Verdenskrig i den røde hær.

Romanen er et monument over lidelse og gru. Krigens historie er ofte mændenes historie. Forfatteren vil derfor også give krigen et kvindeligt ansigt, men ikke for at skrive krigens historie, men derimod skrive følelsernes historie, og dermed åbne for et blik på det evigt menneskelige - Evighedens sitren, som Svetlana har udtalt.

Stor verdenslitteratur.

Forfatter: Svetlana Aleksijevitj

Org.titel: U vojny ne zjenskoje litso

Oversætter: Tine Roesen

Sider: 368

Format: 14,3 x 22 x 2,4 cm - hæftet

Forlag: Forlaget Palomar

************************************

Romanen er den første (fra 1985) i en romanserie på fem bøger med fælles titlen: "Det røde menneske. Utopiens stemmer". I serien beskrives voldsomme begivenheder, krige og katastrofer: Den Store Fædrelandskrig 1941-45, Afghanistankrigen 1979-89, Tjernobyl-ulykken i 1986 og Sovjetunionens sammenbrud i 1991.

Læs mere om de andre bøger i serien her:

Krigen har ikke et kvindeligt ansigt - af Svetlana Aleksijevitj

299,00 DKK
Nobelprisen i litteratur 2015
 

Politiken, seks hjerter 

Berlingske Tidende, seks stjerner
Kristeligt Dagblad, seks stjerner
Jyllands-Posten, fem stjerner
 

Historisk vidnesbyrd i prosa-drama   
 
 ”Ved Stalingrad var der så mange dræbte, at hestene holdt op med at være bange for dem. Normalt bliver de skræmt. En hest vil aldrig træde på et dødt menneske. Vi samlede vores egne døde op, men tyskerne lå spredt ud over det hele. Frosne … Iskroppe … Jeg var chauffør, jeg kørte kasser med ammunition, og jeg kunne høre, hvordan deres kranier knustes under bilens hjul … Deres knogler … Og jeg var lykkelig …”                                                     
 
       ***
 
Da Tyskland i 1941 går over grænsen til Sovjetunionen og bryder ikkeangrebspagten fra 1939, begynder det der i Sovjetunionen benævnes ”Den store Fædrelandskrig”. Omkring en million russiske kvinder melder sig til Den Røde Hær og ikke blot til traditionelle kvindelige opgaver som at bære sårede væk fra slagmarken og fungere som sygeplejersker. Mange insisterer på at få egentlig militære opgaver, og som piloter, snigskytter og kampvognsførere kæmper de side om side med mændene. Efter krigen bliver de i modsætning til mændene ikke betragtet som helte, men mødt med mistænksomhed og ofte ligefrem foragt. Derfor tier de. Indtil Svetlana Aleksijevitj i 1978 begynder at opsøge dem rundt om på fabrikkerne og i deres hjem og beder dem fortælle deres historie. Krigen har ikke et kvindeligt ansigt består af over 200 kvinders vidnesbyrd, en mangfoldighed af stemmer, der sammen med forfatterens refleksioner danner en helt særegen stil, en slags prosa-drama eller lyrisk dokumentar. Bogen er den første i forfatterens store projekt om at beskrive den store historie fra det lille menneskes perspektiv i korværket Utopiens stemmer.   
Oversat af: Tine Roesen.
Forlag: Forlaget Palomar
Udgave: 1
Oplag: 4
Oplagsdato: 11-12-2015
Udg. dato: 02-11-2015
Sprog: dan
Originalsprog: rus
EAN: 9788799730414
Indbinding: Hæftet
ISBN: 9788799730414
Sidetal: 368
Størrelse i mm (BxHxD): 143x220x24mm
Vægt: 550g
Andre forslag til dig
Har du set ...
Passer sammen med