Alpacaens uld er ret unik. Ikke kradsende, som den fåreuld, vi kender bedst - men super blød og behagelig. Den har bl.a. temperaturregulerende egenskaber, så den er behagelig året rundt, og er derfor også super god som en sommeraften-trøje :-). 
Hos AlleTider er vi ret fascinerede over alpacaens levevis og unikke uld. Og har derfor valgt at dele ud af vores begejstring her:

Alpacaen er et pattedyr i familien Camelidae, som også består af kameler og lamaer. Alpacaen ligner til forveksling en lama. Alpacaen er dog mindre (en voksen Alpaca er 81-99 cm). Alpacaen er gennem tiden blevet opfostret primært pga dens unikke uldfibre, hvorimod lamaen er blevet opforstret som arbejdsdyr. Også Alpacaen spytter, når den blir stresset eller vil vise dominans - ligesom lamaen, der er ret kendt for at spytte.

 

Alpacaen lever højt oppe i de rå Andesbjerge - sammen med den oprindelige højlandsbefolkning 

 

 

Alpacaerne lever i flokke og familier, primært i sydamerika i Andesbjergene i det sydlige Peru, det vestlige Bolivia, Ecuador og i det nordlige Chile. Her lever alpacaen naturligt under ekstreme vejrforhold, med voldsomme temperaturudsving. Alpacaerne har derfor en uld, der kompenserer for de høje temperaturudsvingninger.
Alpacaen er da også gennem tiden blevet opfostret inkaerne - så tidligt som for 2500 år siden - pga uldens unikke uldfibre.

Over 80% af den alpaca-uld der produceres i dag kommer fra Peru. Alpacaen drives typisk af hyrder, der samler flokken til klipning én gang om året - om foråret. Klipningen af én alpaca kan gi op til 8 kg fibre.

 

 

Alpacaen har da også gennem tiden haft afgørende betydning for befolkningen. Længe før koloniseringen har den lokale befolkning været afhængige af alpacaen som deres levebrød. Denne afhængighed af alpacaens uld er fortsat afgørende for befolkningen i de udsatte, fattige områder.

 

På fotoet herover, ser du én af grupperne af bolivianske kvinder, der væver og strikker nogle af de varer, vi har hos AlleTider.dk. 
Netværket af kvinder i Bolivia omfatter ca.150 kvinder fordelt på 15 kvindegrupper - hovedsageligt i og omkring den fattige by El Alto. 

Varene er certificerede af FairTrade Danmark. Det garanterer at kvinderne får en en fair betaling for deres fremragende håndarbejde. Deres adgang til det det nordiske marked sikrer kvinderne en stabil indkomst, så de kan forsørge familien - og sende børnene i skole.

 

- og på fotoet her, ser du resultatet af et flot håndarbejde fra Bolivia.

 

Alpaca ulden har fra naturens side ret unikke egenskaber: 

 

  • Blødt og behageligt: Først og fremmest er ulden meget fin, let "blank" (i forhold til fåreuld) og super blød og behagelig. I modsætning til fåreuld, er alpacaens uld ikke stikkende.

  • Varme og åndbarhed: Alpaca-ulden er varm og åndbar. Ulden har naturlige temperatur-regulerende egenskaber, der gør en alpaca uldtrøje behagelig varm - året rundt. Alpacaens fibre indeholder små luftlommer, der både medfører den isolerende effekt - og samtidig en høj åndbarhed.

  • Lethed: Alpaca-fibrenes specielle opbygning betyder også, at ulden er forholdsvis meget let (den vejer 1/3 af fx fåreuld). Det betyder, at transport og forarbejdning kræver færre ressourcer - og giver et behageligt, let slutprodukt.

  • Selv-plejende effekt: Alpaca-uldens fine porrer, har en naturlig vandafskydende og selv-plejende effekt. Alpacaulden nuldrer ikke, og de naturlige farver blegner ikke - og ulden bevarer også naturligt sin fine glans. Derfor holder det færdige produkt - som fx en striktrøje - sig utrolig godt, og kommer ikke til at se slidt ud. Åndbarheden, som følge af luftlommerne i fibrene, betyder at lugten fra dagligt brug ikke forbliver i fibrene men forsvinder/fordufter.

  • Styrke og holdbarhed: Alpacaens liv under de ekstreme vejrforhold gennem årtusinder, har givet alpacaen en ekstrem holdbar uld, der i styrke overgår fx fåreuld, cashmere og silke.

  • Allergivenlig: Alpacaens uld er allergivenlig, da den ikke indeholder lanolin, voks eller olier - som nogle mennesker reagerer negativt på i fåreuld. Så tåler du ikke fåreuld, kan du alligevel nyde varmen i en alpaca-uldtrøje. Alpacauldens fibre har en unik, naturlig vandtæthed uden behov for lanolin.

  • Bæredygtighed: Hvorfor alpaca-ulden er bæredygtig, kan du læse her - Bæredygtighed Alpaca

 

På grund af alpacauldens unikke egenskaber - og ikke mindst bæredygtigheden - har vi hos AlleTider et udsøgt udvalg af striktrøjer i alpacauld fra Peru og Bolivia.

 

 

Har du fået lyst til at se de lækre trøjer, så tjek her: Alpaca hos AlleTider.dk

Vil du modtage vores nyhedsbrev fremover? Så kan du tilmelde dig i hjørnet herunder, og vi sender dig nyhedsbrevet direkte i din mailbox, når vi har noget på hjerte.

 

Rigtig god fornøjelse :-)

AlleTider.dk