Hos AlleTider er vi ret vilde med svampeture i skoven - men er bestemt ikke eksperter. Der er helt sikkert meget mere spændende viden, inspiration og erfaring at hente. Faktisk er det sådan med svampenes verden, at jo mere man ved, jo mere nysgerrig blir man.

Foto: Fra vores skovtur på Møn

At samle svampe er en spændende og magisk aktivitet og kan være forbundet med en stor naturoplevelse og lidenskab. At søge og finde disse mærkelige og formmæssigt smukke organismer, der vokser vildt i naturen, og som er så vitale for de organiske livsprocesser, giver en dyb tilfredsstillelse. Man bevæger sig opmærksomt og intenst sansende rundt i naturen for at finde svampene, og svampefundene kan du bringe hjem i dit køkken og tilberede mange lækre og velsmagende måltider, der giver en stor glæde.

 

Mange svampe er uspiselige, enten fordi de smager dårligt eller er giftige

 

 

Foto: Rød fluesvamp fra Nicki Sjölund´s bog "Vilde svampe"

 

Man skal derfor gå efter de spiselige svampe, der ofte også er velsmagende og starte med at søge efter de letgenkendelige svampe, som fx:

  • Mark champignon
  • Alm. Kantarel
  • Tragt kantarel
  • Stor trompetsvamp
  • Rørhatte

 

Foto: Karl Johan fra Nicki Sjölund´s bog "Vilde svampe"

Rørhattefamilien er en rigtig god begyndersvamp, da de ikke-spiselige og de spiselige er forholdsvis lette at skelne imellem. De gode af slagsen består bl.a. af :

  • Karl Johan
  • Punktstokket Indigo rørhat
  • Brunstokket rørhat

 

Svampen identificeres primært på udseende, snitflade og lameller samt på voksested og væksttidspunkt.
Er du usikker på en svamps identitet bør du kassere den. Den kan være giftig og derfor farlig at spise
En god hjælp til svampebestemmelse får du ved opslag i en god og kyndig svampebog.

 

 

Forberedelse til svampeturen

Medbring en god og velegnet svampekniv med børste, samt en god svampekurv, og en anerkendt svampebog.

Vi har på alletider.dk samlet nogle fine kurve og originale knive, som vi finder både anvendelige og smukke, og vi har også samlet en håndfuld nyttige og kyndige bøger, som du finder her:

Ernæringsmæsigt indeholder svampe lidt protein og lidt kulhydrat, og varierende mængder af vitaminer og mineraler. Er righoldig på umamismag og er velegnet som smagsgiver i rigtig mange retter og derfor også særdeles anvendelig i det vegetariske køkken.
 

Svampestuvning - fra Niki Sjölund


I Nicki Sjölunds bog "Vilde svampe" finder du også super gode, enkle opskrifter på anvendelsen af svampe. Du får lige et eksempel her på en herlig svampestuvning, der er nem og god på et stykke brød, i en sandwich med ost - eller som fyld i en tærte, omelet eller madpandekage.
 
  • 500 gr. smagfulde svampe, som fx kantarel
  • 2 spsk. rapsolie
  • 3 spsk smør
  • 1 bananskalotteløg - finhakket
  • 2½ spsk. hvedemel
  • 3 dl piskefløde
  • 1½ dl sødmælk
  • ½ bundt dild - finhakket
  • Salt
Skær svampene i mindre stykker og steg dem i den varme olie i ca 10 minutter til de har fået farve.
Tilsæt smør og løg - og skru lidt op for varmen.
Simrer under omrøring til løgene blir gennemsigtige og får lidt farve.
Rør mel i - og lad det stege lidt videre for at fjerne melsmagen.
Tilsæt fløde og mælk og kog det sammen til stuvningen får en passende konsistens. Kog ikke for længe eller ved for høj varme, da konsistensen så risikerer at blive for tyk.
Blir den for tyk, kan du supplere med lidt mere mælk eller fløde.
Smag til med salt - og top med dild.

 

Har du fået lyst til at se mere, så tjek her og bliv klar til svampeturen på AlleTider.dk

Rigtig god fornøjelse :-)