Skønne forår - og tid til haveglæde med alt hvad det kan indebære :-).

Uanset om haven er lille eller stor - om den består af en altan, en byhave eller en landhave - så er én af de mange glæder at gøre haven spiselig. 
For det er jo en stor fornøjelse, både at dyrke, høste og spise den friske mad, man selv har lige udenfor døren.
Nogle gange kan det at komme igang med at dyrke og høste dog virke uoverskueligt og tidskrævende ...
Så kan det være en idé at dyrke i højbede. Så blir det hele lidt nemmere at gå til. - Bare det at ukrudtet også rammet ind :-)

 

Foto: Højbed i lærketræ fra AlleTider.dk

 

At samle højbeddet er et lille, overskueligt gør-det-selv-projekt. For højbedene fra AlleTider.dk, leveres usamlet (som på fotoet), opskåret i de rette længder og medfølgende de skruer, du skal bruge. Du får selvfølgelig også en samlevejledning, så det er meget nemt at gå til.
Du kan se højbedene her: AlleTider´s højbede i lærketræ

 

Lærketræ - et naturligt, miljøvenligt valg

 

Foto: Lærketræ

Lærketræ er et rigtig godt valg til dit nye højbed.

Lærketræet er en meget solid og holdbar træsort. Både træet og barken har en smuk rødlig farve.
Op til 80% af lærketræets stamme er kernetræ, som er den hårdere og mest holdbare del af træet, hvilket betyder at det er en stor del af lærketræet, der er meget slidstærkt.

Kernetræet indeholder naturligt en stor mængde harpiks, der gør det mere modstandsdygtigt overfor svampe og insekter. Altså har træet i sig selv en naturlig imprægnering – og er derfor et godt alternativ til fx trykimprægneret træ, som ikke bør anvendes til dyrkning.

På baggrund af lærketræets gode egenskaber, har det gennem tiden været anvendt til at bygge fx både, broer og andre store trækonstruktioner – og har da også været et oplagt valg til de langtidsholdbare højbede, du finder her hos AlleTider.dk

Bøger der inspirerer - to nye ...

 

Foto: To nye bøger med gode tip og råd, når du skal dyrke selv

Når du nu (forhåbentlig) har fået lyst til at komme igang med din dyrkning, så kan bogen "Spiselig have" klart anbefales. 
I den første bog, viser Dennis Asbjørnsen vejen til, hvordan man kommer godt igang - uden "overtænkning", der ellers kan virke ret kompliceret og blive en barriere for bare at gå igang.

I den anden bog, han meget kreativt har kaldt "Spiselig have 2", går han videre med masser af tips og gode råd om økologisk dyrkning, hvordan du gør haven insektvenlig, hvordan du opbevarer din høst med mere. 
Du finder bøgerne her:

Man kan næsten kun blive smittet af den store haveglæde, de to bøger rummer  :-)

Og så en gammel ...

 

Foto: John Seymour - Den nye selvforsynende have

Skal du anlægge en køkkenhave, så er denne bog - Den nye selvforsynende have - næsten et "must". For her finder du masser af viden om dyrkning og ældgamle husgeråd, erfaringer og viden gennem tiden. En ret gennemført jordnær mand - både hvad angår planterne og sproget - er det en fornøjelse at læse John Seymours bøger - ja, faktisk uanset om du har et ønske om at blive selvforsynende, så er bogen læseværdig.

Du finder bogen her:   Den nye selvforsynende have - af John Seymour

 

Opbevaring og konservering

- og en god Chutney fra John Seymour

 

I John Seymours bog er der meget at hente. Lige fra køkkenhavens indretning - til hvordan du opbevarer eller konserverer din høst fra haven.

Du får lige en smagsprøve fra bogen på en glimrende Tomatchutney:

1. Tag frem:
  • 1 kg tomater
  • 2 løg
  • 1 æble
  • Nogle rosiner
  • Hvidløg
  • Puddersukker
  • Salt
  • Nogle krydderier* (fx chili, laurbær og nelliker)
  • 1/4 liter eddike
* Af krydderier kan alle anvendes! Så der må du eksperimentere dig frem. Han foreslår her fx chili, laurbær og nelliker.
 
2. Skræl løgene, skræl æblerne og tag kernehusene ud. Hak begge dele fint.
3. Lad løgene småkoge i lidt vand i en kasserolle. Tilsæt æbler og rosiner, og kog det hele igennem til det bliver blødt.
4. Flå tomaterne og skær dem i temmelig store stykker.
5. Stød hvidløg og ingefær med lidt salt i en morter. Lav en krydderipose af fx chili, laurbærblade og nelliker.
6. Læg posen i en gryde og bind den fast til håndtaget, så den ikke forsvinder i chutneyen.
7. Hæld alle indgredienser i gryden og kog ved lavt blus i en time, indtil blandingen bliver så tyk, at man kan se bunden af gryden, når man trækker en ske igennem.
8. Hæld chutneyen i varme, skoldede glas. Sæt tætsluttende låg på, og skriv på etiketten, inden de sættes væk.

 

Har du fået lyst til at se på flere inspirerende bøger om haven og dyrkning, så tjek her: Havebøger

 

Rigtig grøn fornøjelse :-)