Skaknovelle og andre fortællinger rummer 12 af den østrigste, jødiske forfatter Stefan Zweigs noveller. Af samlingen er Skaknovelle fra 1941 nok er den mest kendte, som udkom på dansk første gang i 1948. En klassiker, der også er filmatiseret med stor succes. Skaknovelle blev forfatterens sidste værk. Han begik selvmord året efter udgivelsen.

Samlingen her er udgivet i 2021 i nyoversat udgave med et nutidigt sprogbrug - som derfor adskiller sig i ordbrugen i forhold til tidligere udgaver.

Forfatter: Stefan Zweig

Oversætter: Lone Østerlind

Sider: 502

Format: 13,3 x 19,6 x 3,9 cm -  hæftet

Forlag: Turbine

Skaknovelle og andre fortællinger - af Stefan Zweig

249,00 DKK

I dette bind er udvalgt og samlet Stefan Zweigs bedste noveller. Samlingen har fået navn efter det værk, som mange mener er Zweigs største mesterværk, den lange novelle ”Skaknovelle”

Skaknovelle foregår på passagerdamperen fra New York til Buenos Aires. Her opdager novellens jeg-fortæller den regerende verdensmester i skak, den udannede og arrogante Mirko Czentovic, og desuden den hovedrige McConnor, som betaler verdensmesteren for at spille en række partier mod damperens passagerer. Da Czentovic spiller mod den rolige Dr. B., tager historien en uventet drejning. Første parti ender i remis, og da verdensmesteren kræver revanche, taber han næste parti.

Jeg-fortælleren opsøger Dr. B. efterfølgende og spørger forundret, hvordan han dog kunne slå verdensmesteren i skak. Dr. B. viser sig at have været juridisk rådgiver for den østrigske kejserfamilie. Da Hitler besatte Østrig, blev han taget til fange af Gestapo og smidt i en isolationscelle, men under et forhør stjal han en lille bog, som viste sig at være en oversigt over 150 mesterpartier i skak. De imaginære skakslag oplever han i første omgang som sin redning fra isolationens meningsløse tomhed, men snart udvikler han en psykose, og grænsen mellem gal og genial viser sig at være hårfin. Og her siger Dr. B. de fra novellen så kendte ord: ”Jeg var tvunget af min frygtelige situation til i det mindste at forsøge denne spaltning i et sort jeg og et hvidt jeg, hvis jeg ikke ville knuses af det grufulde intet omkring mig”.

Bogen indeholder yderligere 6 lange noveller fra Zweigs hånd. Udvalg og forord ved Rasmus Vangshardt, der forsker ved Syddansk Universitet.

Forlag: Turbine
Udgave: 1
Oplag: 3
Oplagsdato: 14-01-2022
Udg. dato: 27-08-2021
Sprog: dan
Originalsprog: ger
EAN: 9788740670615
Indbinding: Hæftet
ISBN: 9788740670615
Sidetal: 502
Serie: Klassikerserien
Størrelse i mm (BxHxD): 133x196x39mm
Vægt: 766g
Andre forslag til dig
Har du set ...
Passer sammen med
spacer