Annie Ernaux blev modtager af Nobelprisen i Litteratur 2022.

Årene er et hovedværk i fransk litteratur. Beskriver på magisk vis den smertelige og aldrig forløste fortids styrende magt over erindringen og er med Arnaux ord en ”upersonlig selvbiografi”, der kredser om barndommen, omverdenens domme, og den subjektive og kollektive erindring og glemsel. Erindringen inkarnerer så at sige tiden og folder den ud i fortællingen som noget sanseligt i Arnaux mesterværk.

Forfatter: Annie Ernaux

Oversættere: Lilian Munk Rösing og Birte Dahlgren

Udg. dato: 26-03-2021

Sider: 252

Indbinding: Hæftet

Forlag: Gads Forlag

Årene - af Annie Ernaux

249,00 DKK

Årene betragtes som et moderne mesterværk i fransk litteratur. Det er en roman om Frankrig og om en kvindes liv fra 1940’erne og frem. Fra Annie Ernaux’ opvækst i en arbejderklassefamilie i Normandiet til tiden som lærer foran nådesløse klasser med fyrre elever, forstadslivet med mand, to sønner, uendelige mængder indkøb og tilværelsen med en ung elsker efter skilsmissen – og gennem det hele livet som skrivende menneske.

Mest af alt er Årene en bog om tid. Den er fortalt fra et kollektivt ståsted og forsøger med afsæt i fotografier og erindringsbilleder at fange selve tidens sprog og gang.  Vi sidder med til bords til familiefesterne og oplever de små skred og de store samfundsomvæltninger: efterkrigstiden, studenteroprøret i 1968, seksuel frigørelse, politiske kampe, familierelationer, globalisering og forbrugskultur.
 
Årene er blevet sammenlignet med Marcel Prousts På sporet af den tabte tid, men Annie Ernaux’ perspektiv er folkeligt, intimt og moderne.
 
”En selvbiografi som ikke ligner noget andet, du har læst. Årene er en oprigtig og frygtløs bog, en På sporet af den tabte tid til vores mediestyrede og forbrugsorienterede tidsalder.” New York Times Book Review
 
”Ernaux’ mesterværk.” The Guardian
 
”Et af de vigtigste værker i fransk litteratur.” Forfatter Édouard Louis
 
”I denne totalroman samler forfatteren på suveræn vis sine erindringer … Årene kan ikke anbefales nok.” Le Monde
 
”Annie Ernaux er dronningen af autofiktion.” Die Zeit
Forlag: Gads Forlag
Udgave: 1
Oplag: 1
Oplagsdato: 26-03-2021
Udg. dato: 26-03-2021
Sprog: dansk
Originalsprog: fransk
EAN: 9788712062608
Indbinding: Hæftet
ISBN: 9788712062608
Sidetal: 252
Størrelse i mm (BxHxD): 143x221x24 mm
Vægt: 398 g
Andre forslag til dig
Har du set ...
Passer sammen med